Psikoloji

NE OKUYACAĞIM? NEREDE ÇALIŞACAĞIM?

Bir meslek seçerken aslında hayatımızın da ilerleyişini seçiyoruz. Hayatta neler olur bilinmez ama insanların %70i hayat boyu aynı meslekle devam ediyorlar. Meslek seçiminin önemi de bu noktada başlıyor. Bu sebeple yürümek istediğimiz yolu seçerken kendimize sorduğumuz sorular çok önemli. Meslek seçimi test yoluyla da yapılabilir. Bunun için de yazının sonuna bazı testler ekleyeceğim. Meslek seçimi noktasında bu testlerden de faydalanabilirsiniz.
MESLEK SEÇİMİ NEDİR?

Geçtiğimiz günlerde üniversite sınav sonuçlarının da açıklanmasıyla beraber birçok kişi meslek seçimi ile ilgili araştırmalarda bulunmaya ve seçim yapmaya çalışıyor. Fakat fark ettiğim bir şey var ve bu da başka insanlara meslek seçimleri ile ilgili soru yöneltmeleri oldu. Bazı soruların cevaplarının yalnızca kendilerinde olduğunu fark etmeden bu soruları başkalarına yöneltiyorlar. Elbette tecrübe sahibi kişilerle, aynı yollardan geçen kişilerle sohbet etmek önemlidir. Fakat meslek seçiminde daha da önemlisi; insanın kendisini tanıması ve anlamasıdır. Bu sebeple bu yazıda size seçim yaparken kendinize sorabileceğiniz sorulardan bahsedeceğim.



MESLEK SEÇİMİ NASIL YAPILIR

Meslek seçerken kullanabileceğiniz birçok yol bulunmaktadır. Bu yollar mesleki test envanterleri kullanmak, insanlarla sohbet etmek, kendinize bazı sorular sormak, almış olduğunuz puana göre seçim yapmak veya yalnızca bir bölüm okuyayım daha sonra karar veririm şeklinde bir seçim yapmak da olabilir. Meslek seçimini etkileyen faktörler için de sayabiliriz bu noktaları. Seçim yaparken kendinize sorabileceğiniz bazı sorular (soruları yazarak cevaplamanız cevapları daha somut hale getirir ve daha faydalı olacaktır) ;

1- Neyi öğrenmekten hoşlanırsınız?

Bu sorunun önemi çok büyük. Öğrenmek kullanacağınız mesleğin temellerini oluşturur. Okumaktan hoşlanmayan ama Türk Edebiyatı bölümünü sırf puanı ona yetiyor diye seçen bir bireyin hayat boyu okumaya mahkum olması onun için zor olacaktır.

2- Siz Kimsiniz?

Biraz sert bir soru oldu fakat gerçekten siz kimsiniz? Bu soruyu cevaplarken kendi içinize dönerek cevaplamak faydalı olacaktır. Aslında hayatın her alanında bu soruyu kendinize sorarak cevap aramak da gerekir. Adımlarımızı atarken ben kimim ve ben ne istiyorum? demek gerek.

3- Hayatınızdaki en önemli şey nedir? Hayatta en çok ne yapmayı seversiniz?

Sevmek bir şeyi yapmak için en temel sebeplerden biridir. Bu yüzden sevdiğiniz şeyi yapmak önemli.

4- Biraz klasik olacak ama 10 sene sonra kendinizi nerede görmek istersiniz? Uzun vadede hedefleriniz neler?

Bence meslek seçiminde en faydalı sorulardan biri de bu. Çünkü hayallerimiz, ideallerimiz ve hayatımız birbirine paralel olmalı. Bu paralellikte çalışma hayatına başlarsanız kendiniz için en uygun mesleği bulmak da kolaylaşacaktır.

5- Başarı senin için ne anlama geliyor?

6- Daha fazla ne istiyorsun?

7- En çok hangi güçlü yönlerinizden keyif alıyorsunuz?

8- En çok hangi becerilerinizle gurur duyuyorsunuz?

9- Neyi öğrenmekten hoşlanırsınız?

10- Zamanınızı nasıl geçirmeyi seversiniz?

11- El emeğinden mi yoksa zihinsel emekten mi hoşlanıyorsunuz?

12- Dışarıda mı yoksa içeride mi çalışmaktan hoşlanıyorsunuz?

13- Seçmek istediğiniz meslek ile yaşam koşullarınız uyuşuyor mu?

Psikoloji okumak istiyorum diyen bireylere ilk olarak sorduğum soru ‘maddi gücün var mı?’ Çünkü günümüz Türkiye’sinde maalesef maddi güç olmadan psikoloji okunmuyor. TÜM GERÇEKLERİYLE TÜRKİYE’DE PSİKOLOJİ OKUMAK VE PSİKOLOG OLMAK adlı yazıma ulaşmak için de https://munevvertimuroglu.com/tum-gercekleriyle-turkiyede-psikoloji-okumak-ve-psikolog-olmak/ linki takip edebilirsiniz.

Bu sebeple meslek seçimi yaparken yaşamak istediğiniz koşulları ve gerçekleri de düşünmenizi tavsiye ederim.

14- Ne istemediğinize karar vermek.

Bazen vazgeçmek de bir seçim olur. Bu bir eleme yöntemi aslında. Neyi istemediğinizi teker teker seçerseniz ne istediğinizi de seçmiş oluyorsunuz.

15- Kabiliyetlerinizi deneyin.

Bir şeyi hiç denemeden o şeyde bir yeteneğinizin olup olmadığını bilemezsiniz. Denedikten sonra farkında varırsınız. Bu yüzden denemeden karar vermemek iyi bir yoldur.

16- Sizden önceki nesil ile kendinizi karşılaştırmamak.

Maalesef bizden önceki nesiller yaşarken onların zamanları farklıydı. İnsana daha çok ihtiyaç vardı. Dijitalleşen dünyada insana ihtiyaç azaldı ve meslek seçimleri de bu doğrultuda değişti. Zamanın ruhuna uyum sağlamak gerekir.

17- Genlerimize bakmak.

Anne ve babalarımızdan aktarılan genler aslında bizim bazı özelliklerimizi belirler. Bu yüzden seçim yaparken buna bakmak da bazen fayda sağlayabilir.

18- 5 sene sonra Dünya’da neler olacağını öngörmek.

Şu an çok revaçta olan bir meslek 5 sene sonra artık kimseye faydalı olmayabilir. Bunu da değerlendirmek gerekir.

19- Kalbinizin sesini dinlemek

MESLEK SEÇİMİNDE YAPILAN HATALAR NELERDİR?

1- İlk olarak sadece para ve kariyer odaklı iş seçiminden bahsedebiliriz. Hayat boyu yapmayı planladığınız bir işte yükselirken keyif alamıyor oluşunuz sizi uzun vadede mutsuz edebilir. Bu yüzden para, kariyer ve mutluluk. Bu üç ögeyi de eşit derecede gözeterek bir seçim yapmalısınız.

2- Kariyer yaparken gerçekçi olmamak. Bu durum maalesef birçok alanda da yaptığımız hatalardan biri. Gerçekleri görmezden gelerek romantik hayaller ile çıktığımız yolda başarısızlık kaçınılmaz oluyor.

3- Bir adım atarken sadece kendi gözlüğümüzden bakarak ilerlemek sorunları görmemizi de engeller. Zor durumda kaldığımız zaman yardım istememiz de gerekir. Yardım istemek o işi tek başınıza yapamayacağınız anlamına gelmiyor. İnsan olmanın getirmiş olduğu şeylerden biridir.

4- Kalabalıkların ardından gitmek ve kendimize uygun olmayan işlerin peşinde koşmak bizi başarısızlığa sürükler.

5- Sırf etrafımızdakilerin (genelde ebevenyler) istekleri bu yönde diye bir mesleği seçmek. Bazı baskılar onların kendi talepleri yüzünden olmaktadır. Fakat uzun vadede onların yapmayacağı bir işi onlar istedi diye de seçemeyiz.

6- Cesaretli olmamak da iş seçimi yaparken bizi istediğimizden uzaklaştıracak konulardan biri. Bir şeyde kararlı olmak ve o yolda ilerlemek genelde başarıyı getirir. Bazen sadece cesur olmak gerekmektedir.

Son olarak yine de meslek seçimi yapamıyorum diyorsanız eğer destek alabilirsiniz. Bu konuda destek almak isterseniz psikologmunevver@gmail.com üzerinden bana ulaşabilir randevu oluşturabilirsiniz.

Birkaç meslek seçimi testi de ekleyerek yazıyı noktalayacağım.

https://toptalent.co/meslek-testi

https://testanket.com/uygulamalar/meslek_testi.html

https://uskudar.edu.tr/tr/kariyer-testi?psafe_param=1&gclid=CjwKCAjw-7OlBhB8EiwAnoOEkxBdPkR2XKQP-8A60ACqEHwWnx0CgWkPbuvM_Ow6yDeHlrbhIvQ-2xoCi9EQAvD_BwE

   

Diğer yazılarıma ulaşmak için munevvertimuroglu.com üzerinden blog kısmını takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir